Groep 3 naar drukkerij Westerlaan
16 september 2007

(klik op een foto voor een uitvergroting)

In de kinderboekenweek hebben de kinderen van groep 3 een bezoek gebracht aan drukkerij Westerlaan. Demi was natuurlijk heel trots om alle kinderen te laten zien, wat er bij haar ouders op het bedrijf allemaal gebeurt. En wat een geluk, dat het bedrijf naast de sporthal staat. Zo konden we op donderdagochtend met de bus naar de sporthal voor de gym, maar tevens de drukkerij bekijken. In de hal stond een prachtige oude drukmachine te pronken, waarbij elke letter nog apart gezet moest worden. Zo ging het vroeger.

Daarna gaf de vader van Demi een rondleiding langs verschillende machines. Hoe teksten via de computer omgezet wordt op platen. Hoe formulieren gedrukt worden, o.a. voor de politie. Daarna konden de kinderen zien, hoe de blaadjes tot een boekje werden geraapt, zoals voor Longa. Wat een verrassing, want hier hadden ze voor elk kind twee lege boekjes geraapt, zodat de kinderen thuis hierin konden tekenen of schrijven. Ook hebben ze gezien hoe briefpapier werd afgeteld via een telmachine, hoe blaadjes keurig netjes werden gesneden, hoe logo's op enveloppen werden gezet en interessant was te horen, dat die machine zichzelf kon wassen. Na zo veel interessante informatie, was er nog een gezellige afsluiting met een beker ranja en wat lekkers. Namens de kinderen en de leerkrachten van groep 3 willen we de ouders van Demi heel hartelijk bedanken voor deze leerzame ochtend.