Kinderboekenweek
3 - 12 oktober 2007

(klik op een foto voor een uitvergroting)

Maandag 1 oktober was het dan zover. De "crea-bea's" en de raamschilders kwamen in actie. In grote getale hadden deze ouders zich opgegeven om er iets moois van te maken. De school werd in sfeer gebracht, en hoe! Met allerlei herfstspullen zoals takken, noten, pompoenen, paddestoelen en nog veel meer ontstonden sfeervolle hoeken. Een prachtige grote schatkist, kluizen, vleermuizen en nog veel meer geheimzinnige attributen ontbraken hier niet in. Vele mooie raamtekeningen maakten het compleet. Het ontbrak dus aan niets en de kinderboekenweek met als thema 'Raadsels en Geheimen' kon beginnen.


Een geheimzinnige archeoloog op bezoek...

En waar denk je dan aan: geheimen oplossen, verborgen schatten uit het verleden, spionnen, geheimschrift, schatkaarten,speurneuzen en zelfs geheimen in de grond. En wie kon ons daar nu beter iets over vertellen dan meester Godfried. Tijdens de gezamenlijke opening in de ridderzaal werd er zowel door de kleuters als de hogere groepen met open mond geluisterd. Meester Godfried liet foto's van verschillende opgravingen zien. Hij zou zo weer aan de slag willen. Daarom had hij ook van alles had mee genomen en zelfs de laarzen had hij al aan. Maar het meest geheimzinnig waren toch wel de vondsten: een eeuwenoude ketel, een (pis)pot en een prachtig sabel. Wat zou daar nu mee gebeurd zijn, hoe zijn ze in de grond gekomen? In de groepen 5 t/m 8 werd er op het digitale schoolbord nog gekeken naar een film over de het oude “Ligtevoort“, het kasteel en een geheimzinnige gang onder “t Richtershuis. Volop raadsels uit het verleden. Wie vindt de beste oplossing voor deze geheimen?

Bij de kleutergroepen liep een spoor van voetstappen en waar gingen die naar toe? Een geheime brief wees de weg: langs de maan,de grote ster,een grote steen, een tunnel,een kelder met vleermuizen, de trap af en dan kijken door de opening tussen de spoken. Daar stond een schatkist met een verrassing in de vorm van een boek: het grote geheim van Eric Carle.Waar ligt die schat nou?

In groep 3-4 moest eerst het geheimschrift ontcijferd worden om de eerste aanwijzing uit te kunnen voeren. Ondertussen werd er gevoeld in de voeldozen en uiteindelijk kwam het spoor uit in de zandbak. Daar werd nog de hele ochtend gezocht naar de schatten. Zelfs de ouders (die schatten verstopt hadden) en de kleuters gingen een handje helpen maar sommige schatten kwamen niet meer aan het daglicht. Die liggen daar nog steeds voor toekomstige archeologen...Wie zit daar links aan de lessenaar?!

Kortom het was allemaal erg geheimzinnig en de komende week blijft dat nog zo. Op vrijdag 12 oktober sluiten we samen de kinderboekenweek op onze school af met een korte presentatie van de verschillende groepen. En natuurlijk wordt 's middags de voorleeskampioen van onze school gekozen.


... nog steeds geen schat?

Op vrijdag 12 oktober werd de Kinderboekenweek met alle kinderen afgesloten in de Ridderzaal. Elke groep presenteerde wat ze allemaal gedaan en ontdekt hadden in de afgelopen anderhalve week. En dat was heel wat. Er kwamen heel wat prachtige schatkistjes, geheime gangen en nog veel meer raadsels en geheimen voorbij.