Nieuw in de nieuwe school

(klik op een foto voor een uitvergroting)

16 mei 2007 - Hoog meubilair voor groep 3 tot en met 8

Uit de Gelderlander :

Alle kinderen aan dezelfde tafels

Dinsdag, 22 mei 2007 - LICHTENVOORDE - In de lokalen van de nieuwe Jorisschool op het Flierbeekpark lijken de kinderen nu allemaal even groot, van groep 3 tot en met groep 8.

Noor uit groep 3 laat het verschil zien van het nieuwe
schoolmeubilair op de Sint Jorisschool in Lichtenvoorde,
vergeleken met de oude situatie. Foto: Jan van de Brink

Maar wie onder de tafeltjes kijkt, ziet dat de kleinste leerlingen een hoog voetenplankje aan de stoel hebben, terwijl van de grootste leerlingen hun voeten op de vloer rusten. De nieuwe schoolmeubelen zijn deze week in gebruik genomen. Schooldirecteur Annelies Duin: "Ons nieuwe meubilair loopt vooruit op het nieuwe werken in kleine groepjes. Door gebruik te maken van één soort tafels van dezelfde hoogte schuif je de zaak gemakkelijker tot groepjes aan elkaar en kunnen kinderen ook gemakkelijker van lokaal wisselen. Ze hoeven alleen de juiste stoel te kiezen die bij hun lengte past.

Nog een voordeel is dat de leerkracht bij het meekijken in de laagste groepen niet zo diep hoeft te bukken. Bovendien voelen de kleine leerlingen zich niet meer de minderen, doordat ze even hoog aan hun tafel zitten als de groten.''

De Joris-basisschool op Flierbeek is de tweede school in Nederland die dit soort klasmeubilair aanschafte bij schoolmeubelfabriek Schilte in IJsselstein. Vertegenwoordiger Richard Westra van Schilte: " Het is een nieuwe ontwikkeling; in elk lokaal tafels met een werkblad op 90 centimeter, dat is even hoog als een aanrecht.''

Volgens Westra worden de lengteverschillen tussen kinderen binnen de groep ook steeds groter. Er is keus uit vier soorten stoelen met voetenplankjes op verschillende hoogten.

De tafels hebben geen 'kastjes' meer onder de werkbladen; hun spullen bewaren de leerlingen in vakjes in een grote kast.

Een delegatie van het schoolteam is van tevoren met de firma Schilte tweemaal gaan kijken op een basisschool in Almelo, waar het meubilair al in gebruik is. Daar bleken de ervaringen prima.

Gisteren was er weer een nieuwigheid in de St. Jorisschool, de komst van de ruim zestig peuters van peuterspeelzaal Ukkepuk. Die zijn afkomstig uit sociaal-cultureel centrum Den Diek, waar dit peuterwerk niet meer in de doelstelling paste. De ruimte in de basisschool wordt gehuurd. Hoewel basisschool en peuterspeelzaal onder verschillende besturen blijven werken heeft de gezamenlijke huisvesting voor allebei toch meerwaarde. Voor de peuters is de overgang naar groep drie gemakkelijker en de werkwijze van beide kan beter op elkaar worden afgestemd.

foto's: Femke Tenten, groep 7

18 maart 2007 - Digitaal Smartboard in groep 7-8

7 maart 2007 - Nieuwe schoolborden in groep 6-7

Het is nog maar twee en een halve maand geleden dat we in onze prachtige, nieuwe school zijn gekomen. Toch was het nog niet helemaal af. Zo is afgelopen week het nieuwe schoolbord in groep 6-7 gekomen. Het andere " struikel" bord is nu verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een verhangbaar bord. Alle delen kunnen verplaatst worden, dus wie weet zitten we wel een keer met onze neus de andere kant op.