Kinderboekenweek
7 - 17 oktober 2009


Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek "Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken". Dat beloofde de lekkerste kinderboekenweek aller tijden te worden…

Opening
De KBW werd op de St. Jorisschool geopend met het uitbeelden van het verhaal van het rode kippetje. Die wilde een taart bakken maar moest alles alleen doen. Alleen toen de taart moest worden opgegeten, wilden haar vrienden wel even meehelpen.


Een kok in groep 1-2
Wie weet er nu beter wat lekker eten is en wie snoept en proeft regelmatig allerlei lekker dingen? Dat is natuurlijk een kok. De papa van Caya en Dante is kok en hij kwam op vrijdag 9 oktober in alle kleutergroepen met echte kokskleren aan. Eerst mochten de kinderen voelen en vertellen wat ze voelden zodat andere kinderen konden raden wat er onder de theedoek lag. Daarna mochten de kinderen iets pakken uit de boodschappenmand van de kok en dan op de gezonde tafel of op de ongezonde tafel leggen. De kinderen waren erg enthousiast vooral toen ze op het eind mee mochten doen met een wedstrijdje dropveter eten. Zonder handen! En voor alle kinderen had de papakok nog een echt smaakdiploma!


MI-project in groep 4
Wat is gezond eten en wat is ongezond eten? Wat is de schijf van vijf? Voor een antwoord op deze vragen moet je bij de kinderen van groep 4 zijn. Door middel van opdrachtenkaarten zijn zij op zoek gegaan naar een antwoord op deze vragen. Zie de foto's en de geschreven stukjes van groep 4.

Groep 4a en 4b doen samen werken
Waarom we dit thema doen
Omdat de kinderboekenweek er ook over gaat
Koen en dirk vonden milkshake en klei het leukst
Gezond eten is belangrijk

Dirk en Koen

Kinderboekenweek
Ik vind het leuk.
We wilen langer mi
Ik heb ge kleit en ik heb ook het ontbijtspel .
En ik vin het leuk en ook ik beb woordzoeker.

Groetjes Pim en Emma.

Een mikshake ge maakt en het leekt op kots en ik vont het leker dat heb ik gedaan. En ik het onbijtspel kalle . indy ik heb ge klijt. En dat was leuk. En ik heb het onbijt spel ge daan

Kalle en Indy

Wij doen ons mi project over ontbijten
wij doen dit mi project omdat het kinderboeken week was
en wij vonden het ook leuk om dat voor
Mi project te doen en daarom doen we dit.

Nynke en Ruth


Receptenwedstrijd Bibliotheek Oost-Achterhoek
De leerlingen van groep 6 hebben meegedaan aan de receptenwedstrijd van de bibliotheek. Het recept hebben we in de klas gemaakt en natuurlijk ook geproefd. Het heet 'vi vla fruitvla'. De winnaar werd uitgenodigd voor het Kinderboekenweekfeest "Aan tafel".
En ja hoor, samen met nog twee andere groepen 6 werden wij uitgenodigd op dit feest in "De Bron" in Groenlo op zaterdag 17 oktober. Met auto's vertrokken we naar Groenlo. Tussen 13.00 - 15.00 uur kon je kiezen voor verschillende workshops zoals een kookworkshop met Merith van Otterloo, smoothies maken, taartje versieren, teken workshop met Georgien Overwater (zij maakt de tekeningen in de boeken van Nanda Roep), Quiz "recepten uit boeken", smaaktest, de ongelooflijke boekeneter en boekje versieren. Er was dus keus genoeg. Om 15.00 uur begon de voorstelling "Plaza Patatta" met Nanda Roep. Nanda las stukjes voor uit haar boek en zong allerlei leuke liedjes. Ondertussen mochten Tim en Marinka Merith van Otterloo helpen met maken van een traktatie voor alle kinderen. Soms waren ze zomaar even tussendoor achtergrond koor of moesten even mee dansen.
Na de voorstelling was er nog een boekverkoop en signeren van de boeken door Nanda en Georgien. Rogier won de quiz. Hij mocht een appeltaartje mee nemen. Om 16.15 uur gingen we weer richting Lichtenvoorde met een mooie tekening van Georgien Overwater (die we in de klas hangen). Juf Wilma heeft de cd en het boek 'Een geheim luik' van Nanda Roep gekocht. Ouders die gereden hebben heel erg bedankt, het was een erg leuke middag.


Afsluiting
Als afsluiting van de kinderboekenweek gingen alle kinderen van groep 1 tot en met 8 zelf een taartje maken. Er was voor cake en allerlei versiersels gezorgd. In groep 5 werd er geglazuurd en in gorpe7-8 werden de taartjes 'aangekleed' met allerlei attributen. Elke taartje werd tentoongesteld in de Ridderzaal. Daar stonden dus 218 taartjes toen we met de afsluiting begonnen. Daar kwam het rode kippetje weer voorbij. Ze had in het verhaal alles alleen gedaan, behalve opeten. Eigenlijk gaf ze haar taartje weg aan haar vriendjes. "Dat gaan wij nu ook doen met ons taartje" zei meester Godfried ineens op het podium. En toen werd het stil in de Ridderzaal en keken sommige kinderen elkaar vragend en soms een beetje geschrokken aan. Oei, mijn lekkere zelfgemaakte taartje weggeven? Gelukkig krijg je er wel wat voor terug, want iedereen ging zijn taartje ruilen. En zo zag je kinderen van groep 8 ruilen in groep 1, 2 en 5, leerlingen van groep 5 ruilen in groep 3 en 4. Aan het eind had iedereen een ander taartje voor zich staan. Daar kwam nog een berg slagroom bovenop en daarna was daarna was het 'smullen maar'!.

En weet je wat gek was? Misschien smaakte het taartje dat iemand anders voor je maakte nog wel lekkerder dan je eigengemaakte taartje…