Spreekbeurt over windmolens
15 mei 2009


Hallo wij zijn Rogier en Douwe.
Wij hadden onze spreekbeurt over windmolens gehouden. En daarna zijn we naar de windmolens toe geweest. We mochten allemaal naar binnen. Er was ook een lift naar boven. Daar mochten wij nog niet in. Pas toen je zestien was. Je kon ook heel hoog kijken in de windmolen. Je kon ook de stroomkabels zien. Je kon ook een trap zien naar boven. Dat was heel cool!!!

Hier ging onze spreekbeurt over:
Hoofdstuk 1:De geschiedenis van de windmolens. De windmolens zijn al duizend jaar geleden uitgevonden.
Hoofdstuk 2:Hoe werkt een windmolen. De windmolens worden gemaakt om stroom te maken. Omdat zo goed mogelijk te doen heeft de molen lange wieken nodig.

Hoofdstuk 3:Hoe maak je een windmolen.
Hoofdstuk 4:Waar gaat windenergie naar toe. De stroom van de molens is groen, dat wil zeggen dat het schone energie is. De Nederlandse energie maatschappij neemt die stroom over en verkoopt het aan huizen. Deze molens vlak bij onze school zorgen voor stroom voor ongeveer 10.000 huizen. Hierdoor kunnen we t.v. kijken, licht aandoen en nog heel veel andere dingen doen.

Hoofdstuk 5:Voor en nadelen. Voordelen: Goed voor het milieu, omdat het duurzame, groene energie is. Nadelen: Niet iedereen vind de windmolens mooi. Windmolens doden veel vogels en vleermuizen per jaar. Daarom hebben de windmolens allemaal ook dezelfde kleur om de vogels weg te jagen.

Douwe en Rogier
Groep 5