Gemeenteraadsverkiezingen in groep 7-8
januari-februari 2010

ons eigen stemhokje

Wij waren aan het praten over de gemeenteraad verkiezingen, ook omdat de burgermeester langskwam. Dit zijn de partijen CDA, VVD, OOG, PVDA en GGP-D66. Omdat we er over gingen praten kregen we de opdracht zoek de partij die het best bij jou past. We kregen van meester de speerpunten van alle partijen. Iedereen had zijn eigen favorieten. Over je favoriete partijen ging je informatie zoeken. Zo kreeg je de partij waar jij op ging stemmen. Er waren ook zwevende kiezers. Een paar kinderen belde de VVD op, of ze spullen hadden over de partij. Die kinderen gingen op de VVD stemmen. We kregen een stemhokje in de klas waar we op 3 maart gingen stemmen. Net echt.

Timo heel even burgemeester van Oost Gelre!

Op school kon je voor het eerst echt stemmen. De was natuurlijk extra leuk. Dinsdag kwamen de stemhokjes op school. Die middag kwam de burgermeester op bezoek. Hij ging praten over de gemeenteraadsverkiezing. Hij wist niet dat wij er al heel veel van wisten. Maar natuurlijk hebben we wel wat geleerd. Timo is nog burgemeester geweest voor heel even dat was en lachen. Op het laats kwam er nog een quiz. Dat was erg gezellig.

stemmen: een serieuze zaak

3 maart we gingen met de hele klas stemmen. In het stemhokje van groep 7/8. Van de spreekbeurt hadden we een echt rood stempotlood. Daar naar was het erg spannend want hoe is de uitslag? Toen iedereen gestemd had kwam de uitslag. CDA had geen een stem, VVD had 11 stemmen, OOG had 3 stemmen, PvdA had 4 stemmen en GGP-D66 had 9 stemmen.

na het stemmen even feest maar daarna meteen de eerste fractievergadering

Je had 14 stemmen nodig voor de meerderheid omdat we met 27 kinderen in de klas zitten. Toen moest elke partij een fractievoorzitter kiezen. Die gingen overleggen welke partijen gingen samenwerken om een meerderheid te krijgen. De andere kinderen zaten in spanning te wachten. Maar het is niet gelukt om een coalitie te vormen. En daar stopte ons avontuur van de verkiezingen.

Van Colin Geurkink & Pien Weelink