De grote Rekendag: Meten te lijf!
21 april 2010

Woensdag 21 april stond de hele school in het teken van 'de Grote rekendag'. We hebben ons allemaal verzameld in de Ridderzaal. Juf Dorian en juf Annemarie hebben vooraf al even gemeten of er een auto in de Ridderzaal kan komen. Dan maar eens even kijken hoe groot die auto is. Volgens Babet is het 13 voeten en Thijmen kwam uit op 3 ˝ stappen. Marin en Sam hebben samen de auto opgemeten en het bleek 3 meter te zijn.
Dat is natuurlijk was nog niet alles, ook de inhoud moet uit te rekenen zijn. Hoe?
Gewoon alle juffen en meesters er in proberen te krijgen. En dat is gelukt! Er kunnen wel 10 meesters en juffen in de auto!

Na de opening ging iedere groep in de eigenklas aan het werk. Er werd overal druk gemeten, met linialen, weegschalen, maatbekers, maar ook met ons eigen lijf. De kinderen van groep 1-2 hebben een eigen paspoort gemaakt. Hierin staat hoeveel blokken ze groot zijn, hoeveel knikkers er in hun hand passen, hoever ze kunnen gooien met een pittenzak, hoe lang ze een ketting kunnen rijgen in 30 seconden. Ook hebben ze met de hele groep allerlei proefjes gedaan. Wat is het kleinste stukje vloer waar we met de hele groep oppassen en wat het grootste? Hoe maken we de langste slinger?

De groepen 3 en 4 hebben hun eigen zintuigen gebruikt als meetinstrument. Na het opwarmen van de zintuigen door ogen te rollen, je oren en je neusvleugels te bewegen en je tong uit te steken , hebben ook zij een paspoort gemaakt. Anderen hebben gekeken of de ogen wel de waarheid vertellen. Klopt dit figuur echt, of…is het gezichtsbedrog?
In groepjes hebben ze ontdekt welke geluiden ze hoorden. Door te ruiken hebben ze geprobeerd te raden wat er in bakjes zat, zijn ze zelf de geurpolitie geweest (waar ruikt het lekker in de school en waar stinkt het?). Ook weten ze welk stukje van je hand gevoelig is en zijn de ogen getest.

Machtig, mooie, maffe metingen waren er voor groep 5 en 6.
Het lijf moest 'op volle toeren' om alle metingen te kunnen doen. In hun meetpaspoort werd alles genoteerd zoals: welk toerental heeft een pingpongbal in een vierkante doos of in een rond dienblad? Heeft je lijf ook haakse hoeken? Wat is de inhoud van je hand? Hoeveel wasknijpers kunnen er aan een haar hangen?
Aan het eind was er een quiz met allerlei gekke weetjes over het lichaam.

Groep 7 en 8 weet nu alles over de verhoudingen van je lichaam. Want als je langer bent, ben je dan ook… Door het meten van de spanwijdte, de armkracht, de reactiesnelheid, de volume van de hand, de oppervlakte van de hand zijn ze er veel over te weten gekomen. Ook hebben ze onderzocht of lange kinderen ook grotere stappen nemen en ontstond er spontaan een grafiek op het schoolplein.

Al met al is het een heel gezellige morgen geworden!