Streetwise (groep 1 tot en met 8)
30 augustus 2010

Op maandag 30 augustus was Streetwise van de ANWB bij ons op school. De hele dag was er op en rond de school van alles over het verkeer te zien en te beleven. Streetwise bestaat uit vier onderdelen:

Toet toet

Bij groep 1 en 2 staan het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Daarnaast leren ze waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken. Bij deze jongste kinderen voert de eigen leerkracht het programma uit (zie je juf Floor?).

Blik en klik

Wat kunnen kinderen zlf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Bij Blik en klik ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Ze leren veilig oversteken en begrijpen waarom ze in de auto een gordel en kinderzitje moeten gebruiken. Zelf achterin de auto zitten, in een zitje en nattuurlijk met je gordel om. Dat was cool! En die eigenwijze Albertine vloog zonder gordel elke keer onder in de auto. Gelukkig was ze maar een pop!

Hallo auto

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Het dragen van een veiligheidsgordel en kinderzitje/zitverhoger komt in deze les aan bod. De weg voor de school werd nog nat gemaakt. Wat duurt het lang voordat een auto stil staat! Aan het eind van de les mochten de kinderen zelf remmen in een echte auto met een rempedaal op de plek naast de bestuurder. Dat was natuurlijk helemaal geweldig!

Trapvaardig

Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee bereiden we de kinderen voor op het zelfstandig fietsen naar het Marianum. Dat was nog best lastig om je fiets op het parcours te houden. En het werd een stuk lastiger toen ze die zware rugzak omkregen.