naar het NME groep 5
12 januari 2011

Op dinsdag morgen 12 januari, is groep 5a en groep 5b naar het nme gegaan. Ze hadden een mi project gedaan over zintuigen. Ze konden allemaal proefjes doen. Zoals in potjes ruiken en raden wat er in zit of je moest met je hand in een Kist steken en voelen wat er stond maar je kon het niet zien. Er stond een tent. Daarin zaten allemaal platen en tekeningen van bloemen. En er zaten allemaal lichtjes in. Als je 1 lichtje aan deed gingen de bloementjes branden. Er zaten 3 lichtjes in een paars licht een gewoon licht en een flikker licht. Er was een konijn en toen je mocht hem aaien en je moest kijken wat het verschil is tussen een mens en een konijn.
En breien, muziek kijken wat het was, of je ging op een stoel zitten met allemaal Vuilniszaken om je heen en dan ging iemand met een zaklamp er omheen en dan moest je zeggen wanneer je de zaklamp zag. Onder een kistje zat een gat en daar onder zaten dingen en dan moest je zeggen wat het was. Er waren 2 kruiken rood en blauw. In rood zat koud water en in blauw heet water. Er lag ook een braille tijdschrift. En je kon ook met een bal over gooien en bij 10 keer moest je wisselen eerst mocht je gewoon over gooien en als iedereen was geweest mocht je maar met een oog mocht kijken.

Van Jocelyn en Liz

Groep 5a en 5b naar het nme geweest op 12 januari. Dat was in Aalten. Toen we daar kwamen moesten we in een kring staan. Er een mevrouw en die vertelde wat je allemaal kon doen. Het ging over zintuigen. De 5 zintuigen zijn:oren,ogen,neus,tong & huid. Bij het nme moest je allemaal proefjes doen. Zoals proeven en voelen je kon ook in de tent daar moest je lampen aan en uit zetten en dan moest je kijken op een poster waar een bloem op stond en dan moest je kijken welk dier dat zag. Je moest ook naar een muziekje luisteren en dan moest je raden wat voor een geluidje was. Je moest ook ruiken.
En buiten was ook nog een konijn en daar moest je kijken wat het verschil was tussen een mens en een dier. Het verschil tussen een konijn en een mens was de ogen van een konijn zijn rond en de ogen van een mens zijn meer ovaal. Je moest je naam ook in breitaal maken met een naald. Je moest ook een druppel uit een fles en dan moest je proeven of het bitter was of zuur of zout of zoet. Er lagen ook twee kruiken rood en blauw en dan moest je voelen welke warm was en welke koud was.
Er was ook een stok en daar hingen een soort van flessen en daar moest je met een stok op slaan en dan kwam er geluid uit. Je moest kiezen welke het hoogst klonk en welke het laagst klonk en dan moest je het op een blaadje schrijven. Er was ook een soort van plank en dat hing en daar moest je onder voelen en dan moest je het raden wat het was en dan moest je het opschrijven. er waren ook flessen en daar moest je het dopje er van af halen en dan moest je ruiken wat het was er waren 4 flessen en er zaten in:saus citroen afwasmiddel en jam. Er stond ook een kist en daar zaten woordjes in en dat moest je voelen welk woord het was en je moest ook bij die opdracht een bal overgooien en dan moest je ook een ooglap op over 1 oog en dan moest je de bal overgooien met een ooglap voor 1 oog.

Van Indy en Nynke

We gingen met de auto naar het nme centerum. Toen we daar aan gekomen waren gekomen waren moesten we even wachten Op de anderen groep.
Toen we binnen waren gingen we in de kring. Toen gingen we praten over de zintuigen. En de juffrouw legde ons uit wat we moesten doen. We moesten allemaal proefjes doen met het groepje. Bijvoorbeeld proeven, ruiken en luisteren. Ook was er een konijn. Die heeft de ogen aan de zijkant. De proefjes waren heel leuk.
Toen de proefjes klaar waren gingen we weer naar school.

Groetjes 5a

Wij willen de ouders, opa en oma die hebben geholpen hartelijk bedanken!