Themadagen - Terug naar de Prehistorie

Dag 1: 30 mei 2011

Dag 2: 31 mei 2011

Themadagen St. Jorisschool:

Regen houdt holbewoners in de grot

LICHTENVOORDE - Leerlingen van basisschool St. Joris werden dinsdag 31 mei anno 2011 op de proef gesteld. De regen viel met bakken uit de hemel. Hoe zou de oermens zich meer dan 10.000 jaar geleden dat gedaan hebben? Hij zou zich als jager met zijn familie terugtrekken in een grot. En dus deden de leerlingen dat ook en hielden zich zoet met 'huisnijverheid'. De St. Jorisschool waant zich deze week in de prehistorie. Het smartbord blijft uit, boeken en schriften in de kast.

De een heeft een berenvel aan, de ander een pantervel of het zwart-witbont van een koe en weer een ander leeft al duidelijk in de late prehistorie en heeft een van plantenvezels (jute) geweven poncho aan. Botjes in de haren en een schelpenketting om. Het uitje dat vandaag naar De Schans gepland stond ging niet door. Daar zouden deze oermensjes mooie steentjes, gevormde takken en veertjes zoeken voor de ruilhandel. In plaats daarvan werd in een tot Lascaux-grot aangeklede schoolhal gewerkt aan speren, kettingen en aan nieuwe potten. Druk waren de leerlingstammen met het weven en vlechten van plantenvezels die er nog lagen. Zouden ze nog wat te eten kunnen krijgen nu de handelaren met eten en drinken de ruilhandel op de afgesproken plek in het bos ook verstek hebben laten gaan?

"Het is jammer dat de weergoden ons vandaag zo in de steek laten. Een paar buitjes overleef je wel in het bos maar een hele schooldag lang wordt het voor de kleinsten onder ons moeilijk", verklaart groep 7- groep 8 leerkracht Godfried Nijs die deze dagen als oppersjamaan door het leven gaat. Net als tien jaar geleden zouden de leerlingen met hun leider-sjamanen zonder iets het bos ingaan. Daar zouden zij een tijdelijke hut bouwen van afgevallen twijgen en mooie dingen zoeken om te ruilen tegen eten, pannenkoeken, brood en vruchtensap. Maar vandaag dwingt de regen concessies af en dus rijdt er een speelkar door de gang met daarin brood, appels, water, pannenkoeken en komkommer. Nee, geen messen en vorken want dat is voor deze week te gewoon.

Eveline Zuurbier voor Streekgids.nl

Dag 3: 1 juni 2011

Iedereen (ouders en kinderen) die op wat voor een manier aan de themadagen meegewerkt hebben: hartelijk bedankt. Het was geweldig!