100 jaar St. Joris groep 3
10 oktober 2012

Tijdens de feestweken hebben we in groep 3 het project "100 jaar Jorisschool" gedraaid. Allerlei dingen van vroeger kwamen hierbij aan de orde. Zo hebben we in de kring gepraat over de school van vroeger en een woordweb over vroeger gemaakt. We hebben een kijktafel met oude spullen in de klas gehad, waaronder oud speelgoed en oude schoolspullen, zoals een leesplankje van Ot en Sien, een lei met griffels, oude schoolbel, inkt en kroontjespennen en veel oude foto's en schoolboeken. Verder hebben we zelf oude spelletjes gespeeld (in de gymzaal en buiten), waaronder hinkelen, elastieken, knikkeren, zaklopen, touwtje springen en oude tikspelletjes.

De kinderen waren erg enthousiast toen Marthie in kleding van vroeger bij ons in de klas kwam met een harmonica, zodat we konden luisteren naar oude kinderliedjes van vroeger. Ook hebben we gedanst op de Drikusman en het liedje "Nota belle Margharina ta" geleerd. Dit was erg leuk. Tijdens de MI lessen hebben we o.a. gewerkt aan een pechvogel en borduurkaarten van vroeger, oude (school)foto's gemaakt, kinderliedjes van vroeger gezongen ,ouderwetse sommen met rekenrekjes gemaakt , oud Hollandse spelletjes gespeeld, gelezen in oude schoolboeken en de oude Jorisschool nagebouwd met blokken. Ook hebben we een in een poƫziealbum geschreven met echte oude poƫzieplaatjes. Gelukkig waren er genoeg ouders om ons te helpen.

Als afsluiting zijn we naar het museum in Aalten geweest en hebben we het klaslokaal van vroeger bezocht. Voor alle kinderen was het reuze interessant om in de oude schoolbanken te zitten, te luisteren naar schoolverhalen over vroeger en zelfs te mogen schrijven op het oude schoolbord en op een lei (met griffel) en in een oud schriftje (met kroontjespen en echte inkt). Alle kinderen waren erg enthousiast en hebben veel geleerd over de school van vroeger in de tijd van Ot en Sien.