Stakingsdag tegen bezuinigingen op 'passend onderwijs'
6 maart 2012

de school dicht op 6 maart en staken in de ArenA

Op dinsdag 6 maart ging de school dicht: de meester en de juffen staken. Niet voor zichzelf maar voor de kinderen van onze school. We staken niet voor meer loon of langere vakanties. We staken omdat we er achter komen dat de zorg en aandacht waar ieder kind recht op heeft, enorm onder druk staat. De afgelopen jaren is het aantal leerlingen met extra aandacht of een speciaal lesaanbod nodig hebben in alle groepen toegenomen. Een zorgvraag waar we volledig achterstaan en graag aan willen tegemoet komen. Dit vraagt van alle leerkrachten veel extra inzet en tijd zowel in de groep zelf, als ook na schooltijd met het voorbereiden van lessen, verzamelen van materialen, opstellen van handelingsplannen, extra gesprekken met ouders enzovoort.
Door de aangekondigde bezuinigingen zal deze extra zorg op alle fronten in de knel komen; we krijgen grotere groepen, de middelen voor extra ondersteuning (zoals bijvoorbeeld de IB-er, ondersteuning leerkracht door inzet van de ambulant begeleider van het speciaal onderwijs) worden beperkt.

Dus stapten we met nog veel meer meesters en juffen bij de parkeerplaats van Longa in de bus. Bij de Amsterdam ArenA zagen we 500 bussen uit heel Nederland samenkomen. We moesten even wachten voordat we de tribune op konden. Geen probleem, even tijd voor een boterhammetje, juf Annelies kon even een tweet de wereld insturen en juf Floor deed iets heel creatiefs met de mutsen, sjaals en het badeendje die we bij de ingang kregen.

De ArenA zat stampvol met 50.000 mensen. Nog nooit zoveel meesters en juffen bij elkaar gezien. Er kwamen veel mensen aan het woord die allemaal boos waren op de minister en de bezuinigingen. Voorzitters van de vakbonden, leerkrachten, ouders en leerlingen zeiden allemaal op hun eigen manier waar het op stond. Tussendoor was er de wave en waren er optredens van dansgroepen. De tijd vloog voorbij en voor we het wisten (en na een file van leerkrachten) zaten we weer in de bus richting Lichtenvoorde. In de bus hoorden we op het radiojournaal dat de Tweede Kamer akkoord was gegaan met bezuinigingsvoorstellen van de minister. Hoe dom kun je zijn. . .