Een bezoekje aan de brandweerkazerne
groep 1-2
2 maart 2004

Begin februari hebben we gewerkt rond het thema 'brandweer'. We wilden toen en kijkje gaan nemen in de brandweerkazerne, maar helaas dit kon toen niet omdat men toen bezig was met een verbouwing. Daarom hebben we een afspraak gemaakt voor dinsdag 2 maart en dat was vandaag.

(klik op een foto voor een uitvergroting)

87 88 89

Voor de vakantie hadden we al een brandbriefje de deur uit gedaan voor vervoer naar de kazerne, omdat dit voor de kleuters te ver was om te lopen. Er waren ouders genoeg die ons uit de brand wilden helpen om ons te vervoeren. Helaas hebben we alle ouders moeten teleurstellen om met ons mee te kunnen, want er was een opa die ons wel wilde vervoeren naar de kazerne met, ja je leest het goed, een echte brandweerwagen. Deze kans mochten we natuurlijk niet voorbij laten gaan.

Alle kinderen werden verdeeld over twee brandweerwagens en zo gingen we in optocht naar de kazerne aan de Vragenderweg.
Eerst werden we ontvangen in de verkleedruimte van de kazerne door de heer Wilfried Huinink, die een inleidend woordje deed nadat de kinderen eerst wat rondgesnuffeld hadden. Hier verkleden de brandweer mensen zich wanneer ze een oproep hebben gehad voor een brand. Dat het hier om een brandweer verkleedruimte was, was goed te zien en te ruiken. Alle kleding hing netjes op naam zodat iedere brandweerman precies weet waar zijn spullen liggen of hangen zodat ze niet hoeven te zoeken en zo snel mogelijk naar de brand kunnen. Schoenen, jas en helm lagen klaar voor het inschieten. Wanneer iedereen aangekleed is lopen ze volgens een bepaalde route naar de brandweer wagens en zo wij dus ook.

90 91 92

Wat was hier veel te zien, de kinderen keken hun ogen uit: waar moet je nu het eerst kijken of opklimmen? En wat zijn de brandweerwagens groot. "Juf het lijkt wel een monster" werd er al geroepen. De kinderen mochten ook echt de brandweerwagen in maar dit werd een heuse klimtoer. Wat is zo'n brandweerwagen hoog en wat moeten we nog hard groeien om er gemakkelijk in te kunnen klimmen. De kinderen klommen er van de ene kant in om vervolgens alles van binnen te bekijken en dan er van de andere kant weer uit. Wat zagen ze een boel in de wagen, allemaal knopjes: knopjes voor het licht, de sirene een uitschuifbaar schap voorzien van allemaal gereedschap, reuze grote scharen, zagen, hakbijlen, schoppen, bezems, grote lampen, pionnen,reddingdekens,knuffels en noem maar op.

93 94 95

De grote hoeveelheid waterslangen maakten enorme indruk bij de kinderen. Ook werd er uitgelegd en zelfs gedemonstreerd hoe en waar je water kunt vinden voor de slag. Het brandbordje met de cijfers werd aan de kinderen getoond en uitgelegd hoe je de brandput kunt vinden. Bij dit brandbordje stond op 8,86 en 4,6 4 dat betekent 8,8 meter naar voren en 4,6 meter naar links. Voor de kinderen was dit ongeveer 10 stappen naar voren en 5 stappen naar links en ja daar was de water put en nu…?
De brandweerman haalde een reuze grote sleutel en opende de put om vervolgens de slang aan te sluiten en wat er toen te zien was sloeg natuurlijk alles!
De kinderen sprongen alle kanten uit want er kwam, je raadt het al, een grote straal water uit de slang. "Oeh, cool man!" werd er geroepen. Ook hebben we nog de nieuwe hulpverleningwagen en de nieuwe grote brandweerwagen bekeken. Wat was er veel te zien.

96 97 98

Ook de allereerste brandweerwagen van Lichtenvoorde stond nog in de kazerne. De brandslang was nog van heel dik touw. De kinderen mochten hier ook op klimmen en het meest was wel de brandbel in touw. Zo te horen was er ergens een hevige brand want de bel bleef maar rinkelen. Iedereen wilde natuurlijk de brandbel een keer laten luiden. Na alles goed bekeken te hebben was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook door de kleuters werd hier dankbaar gebruik van gemaakt. Wat hadden ze nog veel te vragen!
  • Hoe doe je dat als er hier brand is?
  • Waarom hebben ze zulke grote laarzen?
  • Wat doe je als de brandweerjas in brand gaat?
  • Wat doe je als er s,nachts brand is en alle brandweermannen slapen?
  • Hoeveel mensen helpen bij een brand?
  • Wat doet de brandweerman wanneer er geen brand is?
Ja, echt vragen waar over nagedacht was. Gelukkig kon de brandweerman overal antwoord op geven. Voordat we naar school terug gingen melden zich nog verschillende kinderen aan om brandweerman en zelfs brandweervrouw te worden. Want ze hadden wel begrepen dat er ook vrouwen bij de brandweer werkten.

99 100

Moe maar wel voldaan stapten de kinderen weer in de brandweerwagens van de opa van Wesley om vervolgens via een omweg naar school te rijden. Ondertussen had de opa van Wesley ook de sirene van de brandweerwagen gevonden en dit was natuurlijk voor iedereen het EINDE.

Dit was natuurlijk een morgen om nooit te vergeten en ik weet zeker dat dit veel indruk heeft gemaakt op alle kinderen van de kleutergroep en de juffen dankzij de papa, mama en opa van Wesley en de brandweerman Wilfried Huinink.