Groep 1-2: slapen en dromen
14 november 2003

(klik op een foto voor een uitvergroting)

26

In de groep van juf Jet en juf Marieke is nu ook nog een derde juf en wel een stagiaire Saskia Reukers. Zij werkt samen met de kinderen rondom het thema "slapen en dromen". Tijdens dit thema heeft zij ook de lettermuur (a-b-c- muur) aangeboden.
Op deze manier maken de kinderen kennis met de letters van het alfabet. Hoe moet je die schrijven en hoe spreek je ze uit. De letters worden gekoppeld aan de beginletter van je eigen naam. Op deze manier gaan de kinderen opzoek. Ze mogen letters stempelen, naschrijven, uitknippen en opplakken.

27

Ook staan er een 6 tal boeken centraal rondom dit thema. De 6 boeken worden tegelijk aangeboden, daarnaast is er van elk boek een pictogram gemaakt met een getal erop. Zo kunnen de kinderen zien op welke dag welk boek aan de orde komt.
Elke dag staat een van de zes boeken centraal, gekoppeld met een bepaalde activiteit. Zoals bijvoorbeeld het aan bieden van de a-b-c muur. Het aanbieden van een woordje, het voorbereiden van een boek door 2 kleuters, die dan aan de hand van de plaatjes het boek mogen "voorlezen".

28

Daarna wordt het boek door de juf voorgelezen en er wordt dan bekeken of de plaatjes dat laten zien waar het boek over gaat, het maken van een berenhol, waar de boeken gelezen kunnen worden. Samen met de juf werd bedacht hoe we een berenhol kunnen maken. Het resultaat is te zien op een van de foto's. De kinderen mogen dan met een zaklamp in het berenhol de boekjes gaan bekijken en lezen .Lekker spannend zeg! Aan het plafond van het berenhol staan sterren die gaan schitteren waarin ze belicht worden.

29

Tijdens dit project kunnen de kinderen ook hun emoties goed kwijt. Over bang in het donker, alleen in bed met allemaal rare en vreemde geluiden. Lekker met je knuffel in het warme bed of toch liever alleen met de duim in de mond. We hebben in de speelhoek ook een echt bed met en echte wekker en voorleesboekje en knuffels. Natuurlijk zijn de pyjama sloffen, de badjas en het muziekdoosje niet vergeten. Alle attributen zijn door de kinderen van huis meegenomen. Hieraan kunnen we wel zien hoe het thema leeft bij de kinderen.

Wilt u foto's bijbestellen? Klik dan hier