groep 1-2 - Thema Ziek Zijn
Een bezoekje aan de apotheek
24 januari 2006

(klik op een foto voor een uitvergroting)

412

De meeste kinderen zijn wel eens in een apotheek geweest om medicijnen op te halen, maar wat gebeurt er toch allemaal achter de balie en wat is daar allemaal te zien? Dat was de vraag van de kinderen en daarom hebben we een afspraakje gemaakt met apotheker Kothuis. Dhr. Kothuis speelde goed in op de kinderen.

• Wanneer kom je hier en waar en je dan eerst geweest?
  • Hoe weet ik wat jij voor medicijnen nodig hebt?
  • Wat voor medicijnen zijn er allemaal?
Ja, eerst moet je naar de dokter die kijkt en luistert met een stethoscoop wat er met jou aan de hand is. Als er iets met jou aan de hand is schrijft de dokter een recept uit. Een recept is een briefje waarop staat welke medicijnen je nodig hebt om weer beter te worden.
Er zijn verschillende soorten medicijnen: pillen, zalfjes, capsules, zetpillen, spuiten en tegenwoordig zelfs pleisters waar medicijnen in zitten. Goed werd uit de doeken gedaan wat een zetpil was en waarom we die gebruiken. Sommige mensen worden misselijk van medicijnen die in de maag komen en sommige medicijnen zijn heel vies om door te slikken en daarom gebruiken ze daarvoor een zetpil die ze tussen je billen stoppen.
  • Waar zullen al die medicijnen zijn?
  • Hoe kan ik ze gemakkelijk vinden?
De medicijnen liggen allemaal in grote laden, kasten of in de koelkast. Op de laden, kasten staan allemaal letters en dat zijn de begin letters van de naam van de medicijnen, dus zo kan ik ze goed vinden. Sommige medicijnen moeten in de koelkast bewaard worden anders blijven ze niet goed. Soms maken we zelf nog wat zalfjes en doen die dan in een tube. De tube wordt aan de onderkant gevuld en wanneer deze bijna vol is wordt de achterkant dicht gerold. Op de medicijnen komt altijd jou naam en de datum wanneer je de medicijnen hebt gekregen te staan en natuurlijk hoe vaak en hoeveel je moet innemen en wanneer. In de computer staat precies van elke patiënt wanneer en welke medicijnen je hebt gehad. Zo kon de apotheker ook zien dat Lotte pas ziek was geweest en dat ze een drankje had gehad. Wat waren de kinderen verbaasd. Ook liet meneer Kothuis zien hoe dat allemaal in jou lichaam gaat wanneer je medicijnen inneemt met behulp van "Frits de anatomische pop".

417 418 419

Overal mochten de kinderen een kijkje nemen. In de grote medicijnlades, in de koelkast, in de grote verrijdbare medicijnkast en in de ruimte waar de zalfjes en crèmes gemaakt worden. Ogen kwamen de kinderen te kort, wat was er veel te zien en om alles nog eens een keertje goed te bekijken kregen we verschillende potjes, spuitjes mee naar school om het daar allemaal eens uit te proberen. Potjes voor neusspray, neusdruppels, oordruppels, drankjes en pilletjes. Hier wordt natuurlijk volop gebruik van gemaakt in de speelhoek, die tijdelijk omgebouwd is als apotheek en ziekenhuis/slaapkamer.

420

Wilt u foto's bijbestellen? Klik dan hier