Afgelopen vrijdag (7 april) waren Maureen en Iris, 2e jaars studenten Mondzorgkunde op bezoek in de kleutergroepen. Dit in het kader van het project Hou je mond gezond! Dit project is voor op de basisschool en gaat over de Tandheelkunde. Omdat wij zelf op de opleiding bezig zijn met de doelgroep Kind, puber en adolescent mochten wij een les verzorgen op de Sint Jorisschool.

image1

 

Tijdens ons bezoek in de kleutergroepen begonnen wij eerst met de poster van Hou je mond gezond. Op deze poster staat een behandelkamer van de tandarts afgebeeld. Samen met alle kinderen hebben we naar deze poster gekeken, en bekeken wat er allemaal op afgebeeld staat. Door vragen te stellen, kwamen we erachter dat er al veel kinderen veel over de tandarts wisten. Nadat we de poster hadden besproken hebben we in iedere klas twee kinderen “aangekleed”als tandarts. Daar hoort natuurlijk een mooie witte jas bij, handschoenen en natuurlijk een mondkapje! Dat was erg leuk, de kinderen waren erg enthousiast. 

image2

Ook hadden we onze poetsknuffel meegenomen, een grote hond. Om de beurt mochten een aantal kinderen de hond helpen met het poetsen van zijn tanden.  

image3

Omdat er in de voorafgaande weken aandacht besteed was aan het thema “ziek zijn” hebben wij verteld dat ook tanden ziek kunnen worden. Ook wel bekend als “gaatjes”. We hebben uitgelegd wat gaatjes zijn en hoe deze kunnen ontstaan. Ook eigen ervaringen vanuit de klas werden verteld. Doordat je lekker snoepjes en koekjes eet komen er “snoepbeestjes”op de tanden. Die moeten natuurlijk wel weg gepoetst worden, als deze er te lang op zitten kunnen er gaatjes ontstaan. Door dit zichtbaar te maken, hebben we alle kinderen een opdracht gegeven, ze kregen van ons allemaal een mond met allerlei snoepbeestjes erop. Deze beestjes mochten ze weg gaan poetsen. Natuurlijk wel allemaal met een mondkapje op en handschoenen aan, zodat ze zich een echte tandarts voelde! 

image4

Nadat alle kinderen de snoepbeestjes hadden weg gepoetst, hebben we ze verteld dat ze allemaal een nieuwe tandenborstel en tandpasta mee naar huis kregen! Als afsluiting hebben we samen het liedje van Kinderen voor kinderen met “Tandarts” gezongen en natuurlijk hier op gedanst.

Wij vonden het erg leuk om deze les te verzorgen. En hopen dat de kinderen er veel van hebben geleerd.

image5

Twitter!

Ga naar boven