9 maart 2018

Begeleiders van De Lichtenvoorde hebben een gastles gegeven aan groep 8 van de Jorisschool over leven met een beperking.

DeLichtenvoorde01

In de klas wisten kinderen verschillende beperkingen te noemen, lichamelijke, verstandelijke, syndroom van Down, dementie, ADHD, autisme. Naar voren kwam dat ieder mens wel een vorm van een beperking heeft. Niemand is perfect.

De voorlichtingsfilm die getoond werd liet een goed beeld zien van verschillende doelgroepen, die begeleiding krijgen van De Lichtenvoorde. Ook de rol van de techniek kwam in beeld, zoals domotica (vanuit je rolstoel met een afstandsbediening de gordijnen dicht doen, lichten aan doen) en autiplan op de telefoon. Het gebruik picto’s in het dagelijks leven. Daarna werd verteld over de dagbesteding binnen De Lichtenvoorde. Er waren voorbeelden van hulpmiddelen bij het werken daar, zoals het gebruik van een mal om tien schroeven in een zakje te krijgen.

Aansluitend werd een rondleiding gegeven aan de overkant op Hof van Flierbeek.

Hier wonen 22 cliënten met verstandelijke beperking met 24-uurs begeleiding verdeeld over drie verdiepingen. De cliënten beschikken over een ruim appartement met een woonkamer/keuken, slaapkamer en badkamer. Op iedere verdieping is een gemeenschappelijke ruimte waarin koffie gedronken, gekookt en gegeten wordt. In de hallen staan een tennis- en een voetbaltafel.

Voor de kinderen van groep 8 was het een echte “eye-opener”. Ze hadden niet verwacht dat de cliënten van De Lichtenvoorde zo zelfstandig zouden wonen. En ook verbaasden ze zich over de mooie en moderne inrichting van de appartementen. Ook mooi om te zien dat kinderen nu hebben ervaren dat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien of iemand een beperking heeft.

Twitter!