26 april 2016

Wie niet beter wist, dacht dat De Zwarte Cross dit jaar 3 maanden te vroeg begonnen was, want op de Sint Jorisschool in Lichtenvoorde organiseerden ze een heuse 'Bonte Joris Cross'. Volledig geinspireerd door het Zwarte Cross thema kon de organisatie rekenen op de volledige medewerking van de Feestfabriek (organisator Zwarte Cross).

bontejoriscross08

bontejoriscross04 bontejoriscross05
bontejoriscross06 bontejoriscross07
Toen het idee met hun werd gedeeld, reageerden ze enorm spontaan en kreeg de school posters, spandoeken en tekstborden met inspirerende leuzen in bruikleen en konden de kids hun ranjabiertje drinken uit plastic bekers met het logo van de zwarte cross. Als klap op de vuurpijl kwam Hendrik Jan Lovink zelf met een grote bus naar Lichtenvoorde om de opening te verzorgen en mee te doen aan de activiteiten.

bontejoriscross16 bontejoriscross17
bontejoriscross18 bontejoriscross19
bontejoriscross20 bontejoriscross21
bontejoriscross22 bontejoriscross23
Dat het thema leeft in Lichtenvoorde, moge duidelijk zijn! De leerlingen van de hogere klassen hadden enorm hun best gedaan om de school om te toveren in Zwarte Cross sferen. Op de grote dag zelf konden de kinderen in groepen, bestaande uit de leeftijd van 4 tot 12 jaar, kiezen uit maar liefst 25 activiteiten en uiteraard had elk onderdeel een échte Achterhoekse naam. Van 'Schilderen met de veute' (voetenverf) en 'Moj es luuster'n' (voorlezen uit 'Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek') tot 'Zwèveri'je' (yoga), 'Scheuren en angoan' (cross) en 'Natte veute hal'n' (voetenbad en -massage). Bovendien was in de school een heuse kapsalon, genaamd 'Vaak bu'j te bange', ingericht en konden de kinderen bij 'Plakploatjes' een tattoo laten zetten, of zich laten schminken. Mochten de kinderen tussendoor dorstig worden van alle activiteiten, of hoken in het 'Hokershol', dan konden ze drinken met wat lekkers halen in 'Ut zeute heuksken'. Bovendien kon iedereen genieten van een enorm leuk en grappig theaterstuk, dat speciaal voor dit evenement was bedacht en opgevoerd door PEERtoftheater.
De dag werd, met de nodige humor en wederom volledig in het dialect, aan elkaar gepraat mevrouw Sietse Vliegen, met haar assistente mevrouw Z. Pil. Wellicht hebben de kinderen niet ieder woord begrepen, maar over het algemeen snapten ze toch goed wat de bedoeling was. De organisatie heeft ze, mede dankzij de hulp van vele ouders en leerkrachten, in ieder geval een mooi stukje Achterhoekse cultuur meegegeven. Gezien de vele vrolijke gezichten en enthousiaste reacties van kids, ouders, leerkrachten en zelfs burgemeester Annet Bronsvoort die 's middags een kijkje kwam nemen, kan men terugkijken op een zeer geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is!

bontejoriscross01 bontejoriscross02
bontejoriscross02 bontejoriscross02
bontejoriscross02 bontejoriscross11
bontejoriscross12 bontejoriscross13
bontejoriscross14 bontejoriscross15
bontejoriscross24 bontejoriscross25
bontejoriscross26 bontejoriscross27
bontejoriscross28 bontejoriscross29
bontejoriscross30 bontejoriscross31
bontejoriscross32 bontejoriscross33
bontejoriscross34 bontejoriscross35
bontejoriscross36 bontejoriscross37
bontejoriscross38 bontejoriscross39
bontejoriscross40 bontejoriscross41
bontejoriscross42 bontejoriscross43
bontejoriscross44 bontejoriscross45
We willen iedereen bedanken die ons deze dag heeft geholpen.